PROJECT SENIOR

Oude honden zijn kansloos 

Regelmatig komen er oude honden in het Portugese asiel terecht. Hun kansen op adoptie zijn nihil. Vaak hebben ze moeite om te wennen aan het asielleven en vanwege hun leeftijd hebben ze meer comfort nodig. Soms gaat het om een afgedankte jacht- of fokhond, maar vaker  is het een huishond waarvan de eigenaar is overleden.

De krachten bundelen

Project Senior helpt deze honden aan een fijne oude dag in een liefdevol huis. Dat doen we door de krachten van verschillende mensen te bundelen: gastgezinnen nemen een seniorhond voor altijd in huis en sponsoren dragen bij in de kosten. 

De ervaring leert namelijk dat mensen die in de gelegenheid zijn om een oude hond op te vangen niet altijd de financiële risico’s kunnen dragen. En mensen die de financiële middelen hebben, zijn lang niet altijd in de gelegenheid om een hond in huis te nemen. Maar als we allemaal samenwerken, krijgen de oude honden toch een kans.

Kosten

Zou je bereid zijn om de opvang van een oude hond te sponsoren? Dat kan via de knop hieronder! Het bedrag staat vrij en met elke euro zijn we blij. Uiteraard krijg je als sponsor regelmatig foto’s en updates van het wel en wee van de oude hond in opvang.

In het begin moeten er opeens veel kosten gemaakt worden. De reis, bloedtesten, chip, paspoort e.d.. Op medisch vlak is er vaak ‘achterstallig onderhoud’, zoals kiezen die getrokken moeten worden of tumoren die verwijderd moeten worden. Daarnaast hebben we steeds terugkerende kosten aan medicatie, voer, vaccinaties, etc. En aan het eind natuurlijk de kosten voor euthanasie.

Medische zorg

Onze dierenarts (MARKdierenarts) helpt deze opvanghonden belangeloos. We hoeven alleen de kostprijs van medische behandeling te betalen en krijgen korting op medicatie. De medische zorg is gericht op kwaliteit van leven, niet op levensverlenging.

Senioren die een huis zoeken

Bernardo zoekt een huis

Bernardo kwam in april 2023 in het asiel en werd toen geschat op 13 jaar oud. Bernardo is een middelgrote hond.

Hij liep op straat in de buurt van een verlaten huis waar junkies rondhingen. Omdat er niet echt voor hem gezorgd werd, heeft de gemeente hem daar weggehaald en naar het asiel gebracht. Over zijn verleden is verder niets bekend, maar de kans is groot dat hij vroeger wel een huis heeft gehad. 

Bernardo heeft zich in het asiel ontwikkeld als een heel leuke sociale hond. Hij maakt zich totaal niet druk om de katten die daar rondlopen. Naar honden blaft hij alleen als er nieuwe honden binnenkomen, maar verder is het een vrolijke lieve hond. Aan de riem lopen is ook geen enkel probleem. 

Zou jij Bernardo in huis willen nemen? Dat kan middels (gesponsorde) adoptie of als gastgezin-voor-altijd. Lees hier meer over hoe dat in zijn werk gaat.

foto: Christel Wellens
Nino
foto: Christel Wellens

Nino zoekt een huis

Nino zit al sinds 2015 in het asiel. Hij werd door zijn eigenaar bij het asiel achtergelaten toen hij nog maar vier jaar oud was. Zijn eigenaar ging tijdelijk in het buitenland werken en zou zijn honden daarna weer ophalen. Toen hij weer terug was beloofde hij steeds te komen, maar ze hebben hem nooit meer gezien. Inmiddels is Nino oud en is zijn kans op adoptie minimaal.

Nino houdt van wandelen, kan het met de meeste teven en sommige reuen goed vinden en is dol op knuffels.  

Zou jij Nino in huis willen nemen? Dat kan middels (gesponsorde) adoptie of als gastgezin-voor-altijd. Lees hier meer over hoe dat in zijn werk gaat.

Monica zoekt een huis

Monica is 13 jaar oud en helaas in het asiel terecht gekomen omdat haar eigenaar is overleden. Ze heeft in een huis gewoond met vier andere honden.

Ze loopt netjes aan de lijn, is lief, sociaal en gezond. Monica is ongeveer 35 cm hoog en weegt 9 kilo. 

Monica heeft tot nu toe altijd een normaal leven gehad en begrijpt niet wat haar nu opeens overkomt. 

Zou jij Monica in huis willen nemen? Dat kan middels (gesponsorde) adoptie of als gastgezin-voor-altijd. Lees hier meer over hoe dat in zijn werk gaat.

Vanilla

Vanilla zoekt een huis

Vanilla is 9 jaar oud, ze weegt 7 kilo en is 40 cm hoog. Vanilla is ‘stiekem’ bij de poort van het asiel achtergelaten. Doordat er een auto hard weg reed gingen de honden in het asiel blaffen waardoor er gekeken werd wat er aan de hand was…daar vonden zij kleine Vanilla in een heel strak truitje, bang en verwaarloost. Het truitje zat zo strak dat het losgeknipt moest worden, toen de eenmaal trui weg was kwam er een grote open wond op haar buik tevoorschijn. Arme Vanilla moet zoveel pijn hebben gehad, maar aan haar gedrag konden ze het niet merken; ze heeft nooit onaardig gedaan, gehapt of gebeten.

Inmiddels is Vanilla geopereerd en is de wond helemaal genezen. Ze heeft kort na de operatie weer een operatie ondergaan aan een hernia die ze waarschijnlijk heeft opgelopen door de wond en houding die ze had aangenomen. Inmiddels zijn alle hechtingen verwijderd  en eindelijk is Vanilla hersteld. Ze rent, ze loopt: het gaat nu gelukkig goed met haar.

Vanilla is heel vriendelijk naar andere honden toe. Naar mensen is ze eerst voorzichtig en verlegen. Ze heeft een ontzettend zachtaardig karakter ondanks na wat zij allemaal heeft meegemaakt. Vanilla loopt goed aan de lijn, er is geen twijfel over dat Vanilla in een huis heeft gewoond, alleen helaas heeft ze nog nooit liefde gekend.

Het zou zo fijn zijn als ze haar oude dag in een liefdevol huis kan wonen, gelukkig kan worden en vertrouwen kan krijgen in de mens. 

Daarom zoeken wij voor haar iemand die haar in huis wil nemen. Dit kan als adoptant of als gastgezin-voor-altijd. Lees hier meer over hoe dat in zijn werk gaat.

Ludwig senior

Ludwig zoekt een huis

Ludwig is 12 jaar oud, hij weegt 21 kilo en is 50 cm hoog.

Het is ongelooflijk hoeveel oudere honden er in Portugal zo op straat worden gezet. Vaak zijn ze heel hongerig, moe en gewond; ze zijn natuurlijk ook helemaal niet gewend om op straat te leven. Veel (senior-) honden overleven het niet op straat.

Zo is ook senior Ludwig gevonden op straat en toen gelukkig naar het asiel gebracht. 

Ludwig is heel lief, vriendelijk en sociaal naar mensen en naar andere honden toe. Hij loopt goed mee aan de lijn. Het ziet ernaar uit dat hij voorheen het huiselijke leven gewend was. Ludwig is doof, verder is hij in goede gezondheid. Hij hoort niet thuis in het asiel.

Wij zoeken voor Ludwig iemand die hem in huis wil nemen.Een plek waar hij een fijne oude dag kan hebben. Dat kan als adoptant of als gastgezin-voor-altijd. Lees hier meer over hoe dat in zijn werk gaat.

senior Dog adopteer of wordt gastgezin-voor-altijd
senior Dog in het asiel adopteer of wordt gastgezin-voor-altijd

Dog zoekt een huis

Dog is 10 jaar oud, hij weegt 23 kilo en is 50 cm hoog. Dog is een kruising met Boxer. Zijn eigenaar is overleden en omdat niemand van de familie voor hem wilden zorgen is hij in het asiel terecht gekomen. Een hele trieste situatie. Zeker voor een oudere hond die gewend is aan het huiselijke leven. 

Dog is een hele lieve hond. Hij houdt erg van aandacht en van knuffelen; hij is erg aanhankelijk naar mensen toe.  Dog komt gelijk naar je toe als je hem roept en loopt goed mee aan de lijn. Dog is sociaal naar teven maar niet naar alle reuen. 

Gun jij lieve Dog ook een fijne oude dag in een liefdevol huis? Dat kan als adoptant of als gastgezin-voor-altijd. Lees hier meer over hoe dat in zijn werk gaat.

Tiger zoekt een huis

Tiger is een Bretonse Spaniël van 12 jaar oud, hij weegt 18 kilo en is 45 cm hoog. Tiger heeft van pup af aan in een fijn huis gewoond, is goed verzorgd en was geliefd door zijn eigenaar. Helaas is zijn eigenaar overleden en heeft de familie Tiger naar het Portugese asiel gebracht.

Tiger is een vrolijke, lieve, hele vriendelijke hond. Hij houdt erg van mensen en is sociaal naar andere honden. Tiger is gewend aan het leven in huis en loopt goed aan de lijn.

Lieve Tiger hoort niet thuis in het asiel, gun jij hem ook een fijne oude dag in een liefdevol huis? Dat kan als adoptant of als gastgezin-voor-altijd. Lees hier meer over hoe dat in zijn werk gaat.

Diva zoekt een huis

Diva is 10 jaar oud, ze weegt zo’n 15 kg en is 45 cm hoog. Ze is bij het Portugese asiel ingeleverd, omdat haar eigenaar haar vanwege haar leeftijd niet meer wilde. De vrouw die bij het asiel woont, laat haar bij haar binnen slapen en zegt dat het een heel lieve hond is met goede manieren. Ze is heel zachtaardig naar mensen en ook goed met andere honden.

Wie geeft Diva een fijne oude dag? Dat kan door haar te adopteren of door haar gastgezin-voor-altijd te worden. Lees hier meer over hoe dat in zijn werk gaat.

Mazou zoekt een huis

Kleine Mazou is ongeveer 11 jaar oud, hij weegt 7,5 kilo en is 35 cm hoog. Mazou heeft een lief, zachtaardig karakter. Als hij je nog niet kent is hij een beetje verlegen en onzeker, maar als hij je eenmaal heeft leren kennen en vertrouwd krijg je er onvoorwaardelijke liefde voor terug. Mazou loopt netjes aan de lijn en is heel sociaal naar andere honden toe. Opgetild worden vindt hij niet zo leuk.

Gun jij hem ook een fijne oude dag in een fijn huis waar hij meer zelfvertrouwen krijgt en zich veilig voelt? Adopteer haar dan of word haar gastgezin-voor-altijd. Lees hier meer over hoe dat in zijn werk gaat.

Benny zoekt een huis

Lieve kleine Benny is ongeveer 10 jaar oud, hij weegt 7,5 kilo en is 35 cm hoog. Benny is gewend aan mensen en makkelijk in de omgang. Hij had duidelijk tot verkort een huis en heeft zeker niet altijd op straat gewoond. Benny is al op leeftijd maar hij lijkt in goede gezondheid te zijn. Alleen zijn linkeroog is blind maar gelukkig ziet hij met zijn rechteroog goed en beïnvloed het niet de kwaliteit van zijn leven. Benny loopt graag mee aan de lijn en is sociaal naar andere honden. 

Wij zoeken voor Benny iemand die hem in huis wil nemen, een plek waar Benny nog een fijne oude dag heeft. Dit kan als adoptant of gastgezin-voor-altijd. Lees hier meer over hoe dat in zijn werk gaat.

Geredde senioren

Quica werd in Portugal in een natuurgebied gevonden, liggend onder een boom. Ze was erg vermagerd, had een slechte vacht en was blind. Ze kan daar niet op eigen kracht zijn gekomen. Iemand heeft haar daar achtergelaten om te sterven. Gelukkig werd ze gevonden en naar het asiel gebracht. Daar diende zich zowaar al snel iemand aan die haar wilde adopteren. Toen zij na vele smoesjes uiteindelijk niets meer van zich liet horen, besloten we dat Quica naar Nederland mocht komen.

Ze woont nu op het ‘hoofdkwartier’ van Stichting Perro&Co en krijgt alle zorg die ze nodig heeft. Ze krijgt speciaal voer vanwege haar voedselallergie, hypoallergene kauwsnacks en wordt regelmatig gewassen met speciale shampoo. Haar jeuk is over en haar vacht groeit terug! Hoewel Quica blind is, kan ze op het erf goed haar weg vinden. 

Bellini van 12 jaar oud is naar het asiel gebracht toen zijn eigenaar was overleden en niemand van de familie voor hem wilden zorgen. Gelukkig hoefde Bellini op zijn oude dag niet heel lang in het asiel te blijven, want hij heeft nu een gastgezin-voor-altijd! Het gastgezin keek enorm uit naar zijn komst, waar zijn zachte, warme, (orthopedische) bed al klaar stond voor hem! Dankzij de sponsoren van Project senior worden de kosten van zijn levensonderhoud en de medische kosten betaald.

Oude Fips (nu Flip) was zo verwaarloosd binnengekomen dat de vrijwilligers niet dachten dat hij het nog lang zou maken en al helemaal niet dat iemand hem nog zou willen hebben. Vervilte vacht, veel te mager, een enorm slecht gebit, blaasontsteking en ook nog een hartruis.

Eenmaal in Nederland moest hij eerst aansterken. Dankzij de enorm goede zorg van het gastgezin, woog hij 6 weken later 6,7kg in plaats van 5kg en was hij sterk genoeg om de operaties aan te kunnen. 

Vrijwel al zijn kiezen en tanden zijn getrokken, er zijn cystes van zijn prostaat verwijderd, hij is gecastreerd (om herhaling van de cystes te voorkomen) en zijn blaasgruis en -ontsteking is behandeld. Nu krijgt hij de rest van zijn leven blaasgruisdieet en pijnstilling vanwege zijn artrose. 

Flip is enorm opgeleefd! Hoewel hij dement is en veel slaapt, speelt hij veel en is hij dol op wandelen. Verder mag hij hele dagen op schoot liggen en in bed slapen. Daar geniet hij met volle teugen van!

Elly is 8 jaar oud. Ze was om een onbekende reden bij het asiel gebracht, zoals helaas zo vaak gebeurd. Na een tijdje had ze het geluk dat ze geadopteerd werd door een jong koppel. Het geluk was maar van korte duur. Het koppel had andere plannen gemaakt waar een hond niet ‘handig’ bij was en hebben Elly weer terug gebracht naar het asiel. Dit is echt een vreselijke en verwarrende gebeurtenis voor een hond. Elly verdient zoveel beter. Ze is de meest lieve, zachtaardige hond die je kunt voorstellen. Gelukkig mag ze heel binnenkort naar Nederland komen. Het grootste deel van de kosten van transport, vaccinaties en de behandeling van leishmania is dankzij donateurs van Project Senior betaald.

Benji is naar het asiel gebracht  nadat hij 9 jaar (van pup af aan) bij zijn eigenaren heeft gewoond. Omdat zijn eigenaren gingen scheiden en geen van beiden de zorg voor Benji op zich wilden nemen. Gelukkig is Benji geadopteerd en mag hij de rest van zijn leven bij zijn adoptanten verblijven. Dankzij de sponsors van Project Senior heeft Benji alle vaccinaties gekregen en zijn de kosten voor het transport naar Nederland betaald. Zo heeft Benji toch nog een hele fijne oude dag! 

Diana kwam samen met Maggie in het asiel, omdat haar eigenaar te oud werd om voor hen te zorgen. Diana moest eerst tegen hartworm behandeld worden en daarna mocht ze Maggie achterna reizen. Diana mag de rest van haar leven bij haar gastgezin-voor-altijd verblijven. Diana is geopereerd aan melkkliertumoren en haar chronisch ontstoken baarmoeder is verwijderd. Zo kan ze er weer een aantal jaren tegenaan. Ze krijgt dagelijks onsior tegen de pijn aan haar versleten gewrichten en een lage dosis clomicalm tegen verlatingsangst. Zoals we wel vaker zien gebeuren, is Diana enorm opgeleefd. Na een aantal maanden in haar gastgezin, leek ze wel jaren jonger!

Luna, inmiddels overleden

Luna werd naar het asiel gebracht, omdat haar eigenaar opgenomen moest worden. Hij bleek al een tijdje te lijden aan Alzheimer en kon haar niet meer verzorgen. Ze was mager, zat onder de teken en haar vacht was vies. Luna had door mishandeling een oude botbreuk in haar bovenkaak. Daardoor stond haar neusje scheef en was er een open verbinding tussen haar gehemelte en neusholte. Dat gaf veel ongemak en ontsteking, dus daar is ze aan geopereerd. MARKdierenarts heeft (tegen kostprijs) het gehemelte kunnen dichten, waardoor ze weer goed kon ademen, eten en drinken. Ook is ze geopereerd aan melkkliertumoren en is ze alsnog gesteriliseerd. Bij deze operatie bleek ze een open buikwand te hebben en alle organen waren verkleefd en lagen op de verkeerde plek in haar buik. De oorzaak is waarschijnlijk meerdere slecht uitgevoerde keizersnedes in het verleden. Wat moet het hondje een pijn hebben geleden. In haar gastgezin heeft ze nog twee jaar kunnen genieten van een pijnvrij en comfortabel leven vol liefde. 

Dalila, inmiddels overleden

Dalila was samen met Java naar het asiel gebracht, omdat hun eigenaresse opgenomen moest worden. Deze lieve honden waren het harde asielleven niet gewend en konden er totaal niet aarden. Het is niet gelukt iemand te vinden die hen beiden wilde adopteren en omdat de honden sterk aan elkaar gehecht waren, hebben we besloten dat ze samen in opvang mochten blijven.

Dalila had allerlei bulten, zowel uitwendig als hoogstwaarschijnlijk ook inwendig. Daarnaast had ze hartworm en blaasgruis en natuurlijk artrose. Ze zag niet meer zo goed en hoorde bijna niks. Daar had ze zelf helemaal geen last van. Ze kreeg dagelijks pijnstillers en medicatie tegen misselijkheid. De hartworm behandelen, was vanwege haar leeftijd te gevaarlijk. Daarom kreeg ze maandelijks milpro, zodat de hartwormen zich in ieder geval niet kunnen vermenigvuldigen. Uiteraard kreeg ze ook dieetvoer vanwege haar blaasgruis.

Dalila was het liefste hondje dat we ooit gekend hebben. Ze vond alle mensen leuk en deed lief tegen alle honden. Als we puppy’s in opvang hadden, waren die altijd dol op oma Dalila en ze mochten bij haar in de mand slapen. 

Java, inmiddels overleden

Java kwam samen met Dalila naar Nederland. Al na zes weken overleed Java helaas. Ze zorgde tot het laatste moment voor Dalila als een echte hoeder. In het donker leidde ze Dalila langs obstakels en ze likte haar dagelijks schoon. Alsof Dalila al eerder dan wij wist dat Java het niet zou redden, zorgde Dalila de laatste dag voor Java. Tot het laatste moment zijn ze neus aan neus samen geweest.

Het duurde helaas maar kort, maar Java heeft wel enorm genoten van haar laatste weken in haar gastgezin op het platteland. Java was totaal niet geïnteresseerd in mensen, maar leefde er enorm van op om in een roedel te wonen. Samen met de andere honden bewaakte ze het erf en genoot van de vrijheid. Om vervolgens lekker bij het haardvuur uit te rusten. 

Poeki, inmiddels overleden

Poekie was de eerste hond van Project Senior. Eigenlijk is Project Senior door hem ontstaan. Hij was met zijn 11 jaar fysiek nog behoorlijk fit, maar het lukte niet om een geschikte adoptant voor hem te vinden. Hij had tien jaar in het asiel gezeten en we denken dat dit zijn sporen heeft nagelaten. Of het nu door demtentie kwam of doordat de lange opsluiting zijn hersenen aangetast had, Poekie was niet helemaal normaal. Hij kon niet zo goed met veranderingen omgaan en snapte niet veel. Als hij iets niet snapte, werd hij bang. Daarom besloten we dat hij beter in de opvang kon blijven waar hij was. Daar heeft hij nog anderhalf jaar een heerlijk overzichtelijk leven gehad.