Andre
 

Geboren (geschat): 2021
Gecastreerd: ja
Met honden: goed (onder begeleiding)
Met katten: op straat jaagt hij er achteraan.  
Betrouwbaar met kinderen: niet te vaak en altijd onder begeleiding. 
Gezond: ja
Formaat: middenslag, +/-13 kilo. 
Traplopen: zou hij kunnen leren
Jachtinstinct: snuffelt wel, maar snapt niet wat hij zoekt.

 

Een vrijwilliger van het Portugese asiel waar we mee samenwerken, woont net over de grens in Spanje. Daar zwierf deze podenco reu rond, broodmager en op zoek naar eten. Gelukkig kijkt niet iedereen weg in zo’n situatie en heeft onze kennis deze hond in huis genomen. Hij was er lichamelijk niet goed aan toe, maar zijn karakter is super. Andre is heel lief naar mensen en naar andere honden en heeft een heel vrolijk en opgeruimd karakter.

Andre is een aantal weken geadopteerd geweest, maar is teruggekomen omdat hij in huis bleef plassen. Dat heeft hij in zijn eerdere twee gastgezinnen nooit gedaan. Medische redenen zijn uitgesloten. Waarschijnlijk was het uiting van stress. Inmiddels komt het bijna nooit meer voor dat hij in huis plast en is hij bovendien gewend aan een luiertje. Stress krijgt hij wel nog heel snel en soms om onverwachte redenen.

Het is wel duidelijk dat Andre een heel zacht en gevoelig hondje is en extra begrip en geduld nodig heeft. Het is misschien niet aardig om te zeggen, maar het is een feit dat Andre niet zo slim is. Onze dierenarts zei over hem: ‘Syndroom van Down bestaat niet bij honden, maar als het wel bestond, zou dat zijn diagnose zijn.’ Zijn concentratievermogen is afwijkend en hij is totaal machteloos in hoe hij zich moet verhouden tot de dingen om hem heen. 

Hij heeft meer tijd nodig dan gemiddeld om te wennen aan veranderingen en met stress kan hij niet zo goed omgaan. Ook kan hij er absoluut niet mee omgaan als je kribbig tegen hem doet of als hij onder druk gezet wordt. Andre heeft wel een heel positieve instelling. Als hij ergens geen negatieve ervaring mee heeft, staat hij er over het algemeen positief tegenover. En als je iets leuk maakt door het te combineren met lekker eten, krijgt het al heel snel het etiket ‘leuk’. Help je hem niet bij het geven van etiketten, dan weet hij zich soms echt geen raad en kan de stress snel oplopen.

Andre kan wel leven in een dorp of woonwijk, maar het is belangrijk dat je hem afschermt van onverwachte situaties en hij weinig wijzigingen in de route/omgeving krijgt. Af en toe iets raars of spannends meemaken kan wel, maar dan moet je hem goed begeleiden bij het weer laten afvloeien van de spanning en erna extra rust inbouwen.

Andre vindt honden heel leuk en lief en gezellig, maar ook hierin heeft hij begeleiding nodig. Als hij probeert te spelen, gaat dat bijvoorbeeld soms opeens te ruw. Ook het aangeven van zijn grenzen kan wat bruusk verlopen. Stabiele honden die enkel met rust gelaten willen worden, laat hij ook met rust. Hij heeft helaas geen goede ervaringen met buiten aan de lijn honden tegenkomen. Momenteel wordt hij getraind om hier (opnieuw) een positieve associatie mee op te bouwen. Dat duurt helaas lang, maar de eerste kleine winst is al geboekt. Voorlopig zullen honden buiten uit de weg gegaan moeten worden. En als het niet te vermijden is of als het opeens op straat allemaal teveel voor hem wordt, kun je hem altijd nog optillen en meenemen. Dan voelt hij zich veilig.

Het klinkt misschien raar, maar ondanks dat Andre erg aanhankelijk is, kan hij er niet mee omgaan om te lang geaaid te worden. Dat is hij gewoon nog niet zo goed gewend. Als je subtiele signalen negeert en per ongeluk iets te lang doorgaat met aaien, loopt de spanning op. Wel gaat dit steeds beter.

Als de spanning oploopt, is dat aanvankelijk alleen aan subtiele signalen te merken. Pas als de stoom bij wijze van spreken uit zijn oren komt, uit het zich in willekeurig gedrag: joelen, grommen, blaffen of op zijn piemel bijten.

Het is ongelooflijk hoe goedgemanierd Andre is in veel opzichten. Hij pakt bijvoorbeeld alleen iets als hij het krijgt en steelt nooit iets. Zelfs als er een bot op de grond valt, loopt hij er gewoon langs. Als je het dan oppakt en aan hem geeft, is hij er super blij mee en gaat er op knagen. Hij sloopt dus ook niks in huis en pakt geen eten van tafel.

Zijn gebrekkige focus heeft voordelen. Als je hem op jou laat focussen, krijgt hij nauwelijks iets mee van de (enge) dingen om hem heen.

Andre is wel lief naar kinderen, maar het is niet goed om hem hier vaak aan bloot te stellen. Dat is gewoon te druk en onvoorspelbaar. Af en toe op visite of buiten de buurkinderen tegenkomen, hoeft geen probleem te zijn.

Andre is een prachtig puur zieltje dat enorm veel licht en vrolijkheid kan brengen in iemands leven. Hij heeft iemand nodig met heel veel rust, zelfbeheersing, geduld en inzicht in hondengedrag. Je moet hem een duidelijke voorspelbare dagindeling kunnen geven met ongeveer 20 uur slaap per dag.

Meer informatie over onze adoptieprocedure vind je hier.

Bij interesse of voor vragen, neem contact op met info@perroenco.nl