Lua

Geboren (geschat): 2020
Gesteriliseerd: ja
Met honden: vooral aan de riem goed. Los wisselend.
Met katten: onbekend
Betrouwbaar met kinderen: onbekend 
Gezond: ja
Formaat: grote middenslag, 18 kilo. 
Traplopen: zou ze kunnen leren
Jachtinstinct: waarschijnlijk in aanleg aanwezig, maar niet sterk.

Lua is vier jaar oud en werd als zwervend puppy van vier maanden gevonden en aan de ketting gelegd. Ze is heel lief, ontzettend mensgericht en ze leert snel. We denken dat ze heel graag iemands maatje zou zijn en het goed zou doen als huishond. Aan het leven binnenshuis moet ze wel nog wennen en ze heeft daarin veel rust en voorspelbaarheid nodig. 

Lua ziet eruit als Portugese podengo, maar haar gedrag doet vermoeden dat er ook andere rassen in zitten. Ze luistert namelijk ontzettend goed en vindt het ook echt leuk om samen te werken. Na een paar keer oefenen kon ze al apporteren (samen met tennisballen spelen vindt ze super leuk) en commando touch. Als ze eten krijgt, gaat ze netjes zitten. Natuurlijk motiveert voerbeloning haar, maar ze doet dingen ook echt omdat ze het leuk vindt als je tevreden bent over haar. Hondentraining en fun trainingen zoals behendigheid zou ze ook heel leuk vinden. 

Naar konijnen kijkt ze wel, maar ze is er zeker niet zo geobsedeerd door als de meeste podengo’s. Ze verkiest samen spelen boven naar de konijnen kijken. Het zou ons niet verbazen als ze na training op veel plekken los kan lopen.

Lua zal spanning niet snel uiten in probleemgevend gedrag. Dat is natuurlijk heel fijn, maar dat maakt het extra belangrijk om heel goed op te letten dat je niet teveel van haar vraagt. Daarom zoeken we iemand met ervaring die goed lichaamstaal kan lezen.

Momenteel is ze in opvang in een behoorlijk prikkelarme omgeving. Ze heeft al wel gewandeld in prikkelrijke omgeving en dat ging heel erg goed. Ze reageert niet op verkeer of drukte en herstelde goed. Af en toe een uurtje drukte is natuurlijk wel heel iets anders dan continue prikkels. We willen haar dan ook niet in een stad plaatsen. 

We zoeken voor Lua iemand met ervaring en veel begrip en geduld, die ook echt de tijd kan nemen voor haar training/ontwikkeling. Een tuin is (voorlopig) belangrijk voor haar, omdat ze het fijn vindt om heen en weer te kunnen lopen tussen binnen en buiten.

Hoe ze met kinderen is, hebben we niet getest, maar we denken dat kleine kinderen te druk en onvoorspelbaar voor haar zijn. Met oudere kinderen die gewend zijn met honden om te gaan, zou ze wel samen kunnen leven. Naar vreemden is Lua in eerste instantie terughoudend, maar niet onvriendelijk. Als je eerst samen een stukje gaat wandelen en zorgt dat ze zich niet bedreigd hoeft te voelen, is ze al snel vrienden. Als ze uit haar comfort zone gehaald wordt en gedwongen wordt contact te maken (zoals bij de dierenarts), onderwerpt ze zich.

 

Met andere honden is Lua aan de riem sociaal, d.w.z. ze negeert ze en als een andere hond haar wil besnuffelen, laat ze dat gebeuren. Los met andere honden vindt ze moeilijk. Met een stabiele sociale hond zou ze waarschijnlijk wel goed kunnen samenleven.

We denken dat Lua nog enorm ver kan ontwikkelingen en zich in alle opzichten als perfecte huishond zal leren te gedragen. Wat we alleen niet kunnen voorspellen, is hoever haar prikkeltolerantie kan groeien. Onze ervaring is dat dit in de loop van de tijd nog ver kan ontwikkelen, mits je overprikkeling voorkomt. Maar het zou kunnen dat hier een plafond aan zit. Daarom plaatsen we haar alleen in rustige omgeving. 

Wie de tijd heeft en de moeite neemt om deze diamant te polijsten, zal uiteindelijk een hond hebben waar iedereen jaloers op is. Lua heeft namelijk een zeldzaam goed karakter en je kan een heel sterke band met haar opbouwen.

Ben je geïnteresseerd in Lua, mail dan naar info@perroenco.nl 

Meer informatie over onze adoptieprocedure vind je hier.