Bijzondere eigenaar gezocht voor bijzondere hond.

Een hond als Boike zie je niet vaak. Een hart van goud en een wilskracht van steen. Niet echt groot, maar wel imposant. Ze heeft aan de ene kant een zachtmoedige -bijna moederlijke- uitstraling, maar aan de andere kant ziet iedereen direct dat je met deze hond niet kan sollen. Met haar berenkop heeft ze iets ruigs-schattigs en haar slimme ogen kijken op de bodem van je ziel. Ze heeft het zelfvertrouwen en de rust van een hond die alles al heeft gezien. Onafhankelijk is ze -als het nodig is- zeker, maar ze wil graag een team vormen en ergens bij horen.

Boike is helaas door vervelende omstandigheden weer ter adoptie gekomen. Ze heeft anderhalf jaar een eigenaar gehad en heeft in deze periode een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Ze is een brave huishond geworden die eigenlijk geen stap verkeerd zet. Boike komt uit Roemenië en heeft daar als straathond geleefd. Dat leven heeft haar overlevingsinstinct gehard, maar heeft haar zachte inborst gek genoeg nooit aangetast.

Toen Boike net in Nederland was, had ze een enorme fixatie op eten. Ze pakte alles wat ze kon krijgen en daarbij vormden hekken, deuren, mensen of andere honden geen belemmering. Ondanks dat ze duidelijk een enorm trauma had omtrent honger, kwam zelfs hier geen enkele agressie bij kijken. Inmiddels is haar gedrag rondom eten geen probleem meer. Ze is er nog steeds dol op, maar pakt het niet van tafel of van je bord. Overigens vergt dit wel discipline en enig overwicht van de mensen om haar heen. Als ze merkt dat ze kans maakt op een hapje, kan ze dwingend worden.

 

 

Voor Boike zoeken we mensen met een benedenwoning en het liefst ook andere honden,  kinderen (in de tiener leeftijd), of anderszins levendig huishouden. Kleine kinderen zou ze geen kwaad doen, maar waarschijnlijk wel hun eten afpakken. Ze houdt van wat gezelligheid en leven in de brouwerij. Een druk stadscentrum is haar wat teveel van het goede, maar alleen met de baas in een hutje op de hei zou ze zich gaan vervelen.

 

Boike is zindelijk, kan even alleen zijn, sloopt niet, is vriendelijk tegen bezoek, blaft bijna nooit, houdt van knuffelen, kan met anderen honden, kan loslopen en is in vele opzichten de ideale hond. Als katten wegrennen, vindt ze het wel interessant om achteraan te gaan, maar we denken dat ze prima kan leren samenleven met katten die honden gewend zijn.

 

 

Hoewel Boike razendslim is, moet je geen stipt gehoorzame hond verwachten. Ze wil echt wel samenwerken met haar baas, maar alleen op basis van wederzijds respect. Dat betekent dat je haar ook dingen zelf moet laten bepalen en soms wat extra overredingskracht nodig hebt als ze iets moet doen waar ze het nut niet van inziet. Ga je teveel ‘de baas spelen’, dan is het lastig om echt maatjes te worden met haar. Anderzijds zou ze over je heen kunnen lopen als je zelf niet standvastig bent.

Boike geniet van het contact met andere honden. Aangezien ze zo stabiel is en eigenlijk nauwelijks angsten kent, zou ze ook heel goed een maatje kunnen zijn voor een wat onzekere hond.

 

Boike heeft vrij recent een kniebandoperatie en een hernia-operatie ondergaan en herstelt daar goed van. Een heel atletische sportieve hond zal het echter nooit worden. Niet om gezondheidsredenen, maar gewoon omdat ze niet het type is voor naast de fiets rennen en dat soort (in haar ogen) onzin. Op zijn tijd een dolletje met een tennisbal of ander hondje vindt ze wel leuk.

Boike is zes jaar oud. Dat is niet superjong, maar we verwachten dat ze nog niet eens op de helft van haar leven is. Zoals de meeste straathonden is ze nogal een taaie. Er is geen reden om aan te nemen dat haar hernia of knie in de toekomst nog voor problemen zal zorgen. Boike is ongeveer 55 cm hoog en zo’n 25-30 kilo.