Elke hond is er één

Enkel het adopteren van asielhonden is niet voldoende om de zwerfhondenproblematiek op te lossen. Daarom is adoptie ook geen hoofddoel van Stichting Perro&Co. Maar elke hond die een kil asielhok kan verruilen voor een liefdevol thuis, is er toch weer één.

Zorgvuldig en betrokken

Als stichting staan we voor zorgvuldigheid en betrokkenheid. We vinden het heel belangrijk dat een geadopteerde hond en de nieuwe eigenaar perfect bij elkaar passen. Daarom zijn wij ook geen voorstander van het adopteren van een hond die nog in de Portugese shelter verblijft. Dan is er nog weinig bekend over het gedrag en het karakter van de hond en het is nog maar afwachten hoe een hond zich in een huiselijke omgeving gedraagt.

Veel beter vinden we het om de honden eerst in een opvanggezin in Nederland te plaatsen, zodat we de hond goed leren kennen alvorens we er een geschikte baas voor zoeken. Wie een hond op deze manier adopteert, kan de hond eerst (enkele malen) ontmoeten, de beslissing rustig overwegen en heeft veel meer informatie over de hond.

We gaan met honden die net aankomen in Nederland altijd binnen enkele dagen naar MARKdierenarts. Die voert een standaard gezondheidscontrole uit en zet -indien nodig- behandeling in. Dit is niet alleen voor de honden belangrijk, maar zo heeft de adoptant ook maximale zekerheid over de gezondheid van de hond.

De kosten

Hoewel het om ‘overschot’ honden gaat, is het adopteren van een hond zelden gratis. Doordat we als stichting op een zorgvuldige manier werken, maken we aardig wat kosten. Denk hierbij aan de vaccinaties volgens Europese regelgeving, internationaal paspoort, microchip, registratiekosten van het transport, registratiekosten van de chip, gezondheidscheck, bloedonderzoek naar mediterrane ziektes, de reis naar Nederland, behandeling tegen wormen, vlooien en andere parasieten en de sterilisatie of castratie. Aan het Portugese asiel betalen we €175 en de reis kost meestal €160. Niet zelden moeten er ook extra medische kosten gemaakt worden, zoals bijvoorbeeld voor een gebitsanering, het operatief verwijderen van een tumor, aanvullend bloedonderzoek enzovoorts. Hoewel we een heel fijne samenwerking hebben met onze dierenarts die voor asielhonden alleen de kostprijs rekent, kunnen de medische kosten soms behoorlijk oplopen. Als we medische problemen of ongemakken zien bij een opvanghond, gaan we in principe door met onderzoek tot we een diagnose hebben en waar nodig zetten we behandeling in. We vinden het namelijk niet alleen belangrijk om goed voor de honden te zorgen, maar ook dat een adoptant een zo klein mogelijk risico heeft om geconfronteerd te worden met verrassingen. De honden die naar Nederland komen, worden geselecteerd op karakter en niet op leeftijd of gezondheid. Dit heeft natuurlijk financiële consequenties. Daarom vragen we bovenop het adopotiebedrag van €425, ook een vrijwillige bijdrage van €25 aan het medisch noodfonds.