Elke hond is er één

Enkel het adopteren van asielhonden is niet voldoende om de zwerfhondenproblematiek op te lossen. Daarom is adoptie ook geen hoofddoel van Stichting Perro&Co. Maar elke hond die een kil asielhok kan verruilen voor een liefdevol thuis, is er toch weer één. We halen zelf geen honden naar Nederland, maar stellen wel onze expertise en ons netwerk beschikbaar voor mensen die een hond willen adopteren en voor gastgezinnen die een asielhond in huis hebben die beschikbaar is voor adoptie.

Zorgvuldig en betrokken

Als stichting staan we voor zorgvuldigheid en betrokkenheid. We vinden het heel belangrijk dat een geadopteerde hond en de nieuwe eigenaar perfect bij elkaar passen. Daarom zijn wij ook geen voorstander van het adopteren van een hond die nog in de Portugese shelter verblijft. Dan is er nog weinig bekend over het gedrag en het karakter van de hond en het is nog maar afwachten hoe een hond zich in een huiselijke omgeving gedraagt.

Veel beter vinden we het als mensen een asielhond in huis nemen en eerst de hond goed leren kennen alvorens ze er een geschikte baas voor zoeken. Wie een hond op deze manier adopteert, kan de hond eerst (enkele malen) ontmoeten, de beslissing rustig overwegen en heeft veel meer informatie over de hond. Zowel gastgezinnen als adoptanten die gebruik willen maken van ons netwerk of onze expertise, kunnen op onze steun rekenen. We hebben in ons netwerk een kundige en betrokken dierenarts die bereid is honden voor adoptie medisch te beoordelen en een gedragstherapeut die waar nodig kan adviseren als er gedragsproblemen ontstaan. Overweeg je een hond in huis te halen? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.

De kosten

Hoewel het om ‘overschot’ honden gaat, is het adopteren van een hond zelden gratis. Gastgezinnen die op een zorgvuldige manier werken, maken aardig wat kosten. Denk hierbij aan vaccinaties volgens Europese regelgeving, internationaal paspoort, microchip, gezondheidscheck door een dierenarts, bloedonderzoek naar mediterrane ziektes, de reis naar Nederland, behandeling tegen wormen, vlooien en andere parasieten en de sterilisatie of castratie. Aan het Portugese asiel betalen we €150 en de reis kost meestal €135. Niet zelden moeten er ook extra medische kosten gemaakt worden, zoals bijvoorbeeld voor een gebitsanering, het operatief verwijderen van een tumor, aanvullend bloedonderzoek enzovoorts. Hoewel we een heel fijne samenwerking hebben met onze dierenarts die voor asielhonden alleen de kostprijs rekent, kunnen de medische kosten soms behoorlijk oplopen. Als we medische problemen of ongemakken zien bij een opvanghond, gaan we in principe door met onderzoek tot we een diagnose hebben en waar nodig zetten we behandeling in. We vinden het namelijk niet alleen belangrijk om goed voor de honden te zorgen, maar ook dat een adoptant een zo klein mogelijk risico heeft om geconfronteerd te worden met verrassingen. De honden die naar Nederland komen, worden geselecteerd op karakter en niet op leeftijd of gezondheid. Dit heeft natuurlijk financiële consequenties. Daarom adviseren wij een adoptiebedrag van €395.