Tico (gereserveerd)

Tico komt uit een Portugees asiel, waar hij met zijn broertjes en zusjes terecht was gekomen. Hun moeder was een van de honden van een zwerver die altijd bij de lokale supermarkt om geld zat te bedelen. Hij is dus in zijn socialisatiefase wel in contact gekomen met mensen, geluiden, drukte, andere honden. De zwerver wilde de pups eigenlijk meenemen naar Duitsland om ze daar te verkopen. Pas toen dit minder makkelijk was dan gedacht en inmiddels een van de pups was doodgereden op straat, heeft hij ze overgedragen aan het asiel. De laatste foto is een foto van de moederhond.

Tico is een ontzettend lieve aanhankelijke pup. Hij is dol op geaaid worden en tegen je aan hangen. We vinden hem echt een ‘mensen-hond’. Hij speelt wel graag met andere honden, maar mensen vindt hij nog net iets leuker. Hoewel hij nog heel jong is en nog helemaal geen opvoeding heeft gehad, merk je wel al aan hem dat hij graag een brave hond gevonden wil worden. Hij leert snel en is heel trots op zichzelf als hij complimenten krijgt. Je ziet hem ook al zelf zoeken naar manieren om in de smaak te vallen, bijvoorbeeld door uit zichzelf te gaan zitten als hij een koekje wil. Daarom denken we dat hij (natuurlijk met de juiste training en veel geduld) een heel brave hond zal worden.

Het is (grotendeels door zijn leeftijd) niet echt een held. Alles hier in Nederland is natuurlijk nieuw voor hem en dat vindt hij soms best bedreigend. Gelukkig laat hij zich door zijn begeleider goed steunen en ontspant hij dan snel. Deze leeftijd noemen ze ook wel de angstfase, dus dit is wel iets om rekening mee te houden. Hij zal op zijn nieuwe plek overal rustig aan moeten wennen en ook voldoende rust moeten krijgen om alles te verwerken. Uiteraard zullen we de adoptant dit precies uitleggen hoe je dit aanpakt en waar nodig begeleiden. Een puppytraining is ook een goed idee, maar wel rustig aan beginnen.

Met honden is Tico heel sociaal vaardig. Dat moet natuurlijk ook wel in zo’n asiel. Hij spreekt goed ‘hondentaal’, weet precies hoever hij kan gaan en bij welke honden hij een toontje lager moet zingen.

Tico is al bijna helemaal zindelijk (in minder dan een week tijd al!). Als het mis gaat, doet hij het op de handdoek bij de deur. Hij is (samen met een andere hond) regelmatig een paar uurtjes alleen en dan slaapt hij over het algemeen. Als ze wakker zijn, gaan ze soms wel een feestje bouwen en dan kan hij ook weleens op dingen kauwen die daar niet voor bedoeld zijn. Het is goed om dit zoveel mogelijk te voorkomen, door hem gewoon nog niet teveel alleen te laten en genoeg leuks aan te bieden waar hij wel op mag kauwen. Gek genoeg wordt hij vooral heel blij van rare dingen zoals een tegeltje of een scherf van een dakpan. Die neemt hij overdwars in zijn bek en sjouwt hem overal mee naartoe. 

Ben je op zoek naar een leuke pup om helemaal op te voeden tot jouw ideale maatje en heb je hier de komende maanden ook voldoende tijd voor? Dan zou Tico zomaar de perfecte match kunnen zijn. Let wel: hoe braaf en lief hij ook is, het is echt nog een pup die alles nog moet leren, dus er is werk aan de winkel. Hij zal niet zoveel meer in de hoogte groeien, maar wel nog wat breder en minder slungelig worden. Niet groot en niet klein, misschien een beetje het formaat van een border collie.