Eric (gereserveerd)

Eric is ongeveer tien a elf jaar oud en heeft vijf jaar in een Portugees asiel gezeten. Voordat hij in het asiel kwam, hoorde hij bij een man die wel van zijn honden hield, maar de zorg niet aankon en ze onbedoeld verwaarloosde. Zijn situatie verschilde weinig van die van een zwerfhond. Zijn verdrietige leven leek eindelijk een positieve wending te krijgen, toen lieve mensen in Nederland hem wilden adopteren. 

Eric kon zijn geluk niet op. Hij plakte volledig aan zijn nieuwe baas vast, wilde het liefst in bed onder de dekens slapen en geen seconde van zijn zijde wijken. De acht andere honden in huis ging hij helaas steeds meer als concurrentie zien. Hartstikke begrijpelijk, maar uiteindelijk totaal onhoudbaar in een grote roedel. Hoewel Eric in het asiel altijd goed met honden kon samenleven, zoeken we nu dus toch mensen voor hem die geen andere honden hebben.

Eric is lief, aanhankelijk, ontzettend slim en heeft het in zich om stipt gehoorzaam te worden.  Aan zijn ‘plak-gedrag’ moet wel gewerkt worden, voornamelijk door dit te negeren en het vooral niet te voeden. Dit doet hij puur uit onzekerheid en het zou met een verkeerde aanpak kunnen ontaarden in claimen. Het lijkt op het eerste oog misschien schattig dat hij steeds tegen je aan hangt, maar je helpt hem echt niet door hem hierin te laten begaan. Echt zelfvertrouwen kan hij alleen opbouwen door te leren dat hij ook af en toe op zijn eigen pootjes kan staan, zonder dat de wereld dan meteen instort. Rust en leiding van zijn nieuwe eigenaar zijn daarin essentieel. 

Eric is een behoorlijk gevoelige hond. Daarom zoeken we voor hem een rustig huishouden, zonder (kleine) kinderen en in een rustige omgeving. Katten vormen voor hem geen probleem, al zouden meerdere katten in huis die ook veel aandacht van de eigenaar willen wel voor onrust kunnen zorgen. Voor een gevoelige hond als Eric is de ideale eigenaar kalm en zelfverzekerd. Ben je zelf wat zenuwachtig of heetgebakerd van aard, dan is het waarschijnlijk geen ideale combi. 

Afhankelijk van hoeveel rust Eric om zich heen ervaart, kan hij wel even alleen zijn. Dat moet in zijn nieuwe huis wel opnieuw heel rustig weer opgebouwd worden.  

Eric is keurig zindelijk en gedraagt zich in huis rustig. Hij ligt het liefst gewoon lekker in zijn mandje naast je te slapen. Buiten houdt hij wel van een sprintje trekken. Met honden tegenkomen tijdens de wandeling verwachten we geen problemen (andere honden negeert hij), maar je hoeft ze voor hem ook niet op te zoeken. Met een uitlaatveldje met andere honden doe je hem echt geen plezier. 

Hij laat (nog) geen jachtinstinct zien en leert nieuwe commando’s heel snel, dus er is een goede kans dat hij op den duur veilig los zou kunnen lopen in rustige gebieden. 

Nieuwe mensen die op bezoek komen vindt hij soms wat spannend (dan kijkt hij even de kat uit de boom), maar soms ook gewoon leuk. Hij heeft zich nog nooit waaks of agressief naar mensen opgesteld en dat verwachten we ook in de toekomst niet. 

Omdat Eric een hond is met weinig huiservaring, vinden we hem geen beginnershond. Heb je geen ervaring met rescuehonden, maar denk je wel in huis te hebben wat hij nodig heeft? Reageer dan gerust toch. Een vereiste bij adoptie is wel dat de nieuwe eigenaar begeleiding accepteert. Zo hopen we de kans zo groot mogelijk te maken dat hij nu eindelijk zijn welverdiende pensioen krijgt op een plek waar hij altijd mag blijven. Een tuin zou daarbij heel fijn zijn, maar dit is (afhankelijk van de verdere situatie) geen harde eis. 

Eric is een schat van een hond die direct in je hart kruipt. Hij gaat natuurlijk geen tien jaar meer mee, maar kan zeker nog een aantal jaren iemands trouwe kameraad zijn. Overigens is Eric, ondanks zijn leeftijd, fit en vitaal. Hij heeft geen ouderdomskwaaltjes en beweegt soepel.