Daryl

Daryl is een schat van een hond. Ongelooflijk met zo’n verleden, maar er zit echt geen greintje kwaad in. Hij komt uit een Roemeens asiel, waar hij acht maanden heeft gezeten. Hij werd er binnengebracht, nadat hij door een groep dronken mensen was mishandeld en onder de wonden zat. Een makkelijk slachtoffer, zo goed van vertrouwen. Nog steeds vertrouwt hij eigenlijk alle mensen direct en komt graag knuffelen, ook met onbekenden. Als hij twijfelt (zoals bij een dierenartsbezoek), laat hij alles gelaten over zich heenkomen. 

Waarschijnlijk heeft hij een deel van zijn leven als straathond geleefd, maar ook delen van zijn leven opgesloten of aan een ketting gezeten. Zijn tanden zijn afgesleten van het knagen aan tralies of een ketting. Zijn platvoeten heeft hij volgens de dierenarts doordat hij in zijn jonge jaren te weinig gelopen heeft. Daardoor zijn de pezen onvoldoende ontwikkeld. Daar heeft hij helemaal geen last van, maar het is niet het type hond waar je een marathon mee moet gaan rennen. 

Hij heeft weliswaar niet veel beweging nodig, maar is wel dol op buiten zijn, wandelen, snuffelen, kijken wat je doet, ‘helpen’ met tuinieren, gewoon om zich heen kijken, soms even hollen en spelen. Mits het niet regent natuurlijk. In de regen is hij het liefst zo kort mogelijk buiten. 

Daryl houdt van mensen en is graag bij je in de buurt, maar kan ook goed even alleen zijn. Op het moment kan hij dat alleen als hij samen met andere honden is en als je het alleen laten goed introduceert. Dat wil zeggen, je moet eerst zorgen dat hij rustig en ontspannen is voordat je vertrekt. We merken aan hem dat hij een trauma heeft van eenzame opsluiting. Het moment dat hij naar binnen stapt en de deur achter hem dichtgaat, vond hij de eerste weken behoorlijk spannend. Inmiddels weet hij dat hij altijd weer naar buiten mag en voelt hij zich niet meer opgesloten.

Daryl is zindelijk, sloopt niet, loopt netjes aan de riem. Hij is een klein beetje waaks, maar zeker niet gevaarlijk. Hij blaft soms als hij iets raars hoort of als er iemand aan het hek staat. Als je erbij komt en zegt dat het goed is, stopt hij met blaffen en begroet hij het bezoek vriendelijk. Hij kan wel mee in de auto, maar voorlopig wel alleen als hij op schoot kan. Traplopen kan hij op dit moment (denken we) nog niet, maar hij zou er fysiek wel toe in staat zijn.

Daryl begint steeds meer te spelen. Dat begon met korte, onhandige ‘ontploffinkjes’ van vrolijkheid, maar hij wordt nu na een paar weken in zijn opvanggezin steeds losser. Ook het knuffelen gaat steeds ‘vloeiender’. Hij blijft wel een ongelooflijke lomperik. Hij bedoelt het echt niet slecht, maar hoe blijer en gezelliger hij zich voelt, hoe slechter zijn motoriek wordt. Als hij bij je op de bank komt liggen, trappelt hij gerust met zijn platvoeten in je buik en als hij met een hond wil spelen, loopt hij die echt omver. Hij vindt het overigens heerlijk om samen onder een dekentje op de bank te liggen. Dan valt hij heel snel in een diepe ronkende slaap. 

Daryl is lief tegen kinderen, maar we denken dat een huishouden zonder kleine kinderen rustiger en overzichtelijker voor hem is. Met katten hebben we hem niet getest. Paarden vindt hij eng en daar blaft hij soms tegen. Als je naast hem komt zitten, durft hij wel even aan het paard te snuffelen, dus we denken dat hij er wel aan kan wennen. Met andere honden is hij sociaal, al doet hij dus soms wel een beetje lomp en onhandig. Daar moeten de andere honden dan niet teveel van onder de indruk zijn. Verkeer vindt hij geen probleem. 

We zoeken voor Daryl mensen die begrijpen dat hij tijd nodig heeft om alles te verwerken en die nog niet teveel van hem verwachten. Gewoon eerlijk en lief zijn tegen hem, hem zijn rust gunnen, nog niet willen opvoeden of eisen aan hem stellen. Het hele principe van een eigen mens hebben dat alles voor je regelt, is nog nieuw voor hem. Hij mag eerst gewoon ontdekken hoe dat werkt. Dat zijn nieuwe mens altijd terugkomt, dat hij elke dag gratis eten krijgt, dat hij hulp krijgt bij lichamelijk ongemakken, etc. Pas daarna is het tijd om te snappen dat je als hond extra waardering en beloning kunt verdienen door bepaalde opdrachten uit te voeren. Misschien komt het zijn zware verleden, heeft de opsluiting zijn hersenen afgestompt, of is hij gewoon niet zo heel slim. In elk geval is hij op dit moment (nog) niet zo heel snel met dingen leren. Gelukkig is hij van zichzelf heel braaf en meewerkend, dus is het geen enkel probleem dat hij geen commando’s kent.