CACAU (voldoende geïnteresseerden, A.U.B. niet meer reageren)

geboren: 14-03-2017

grootte: kniehoog (ruim), 20 kg

Hobbies: wandelen, slapen, aan je voeten liggen.

Anderen honden: liever alleen.

Katten: onbekend (maar waarschijnlijk niet)

jachtinstinct: licht

Loopt aan de riem: keurig

Zindelijk: ja

Kan alleen zijn: ja

Kan met kinderen: ja

Cacau is in het Portugese asiel terecht gekomen, omdat zijn eigenaar dement was geworden en opgenomen moest worden in een tehuis. 

Cacau is een heel gezellige en brave hond. Hij ligt graag aan je voeten en is echt een hond die graag bij iemand horen, iemands kameraad wil zijn. Als we buiten in de tuin iets doen, komt hij altijd ‘helpen’. Hij heeft geen idee wat we aan het doen zijn, maar hij komt er heel serieus naast staan en weet dan een enorme saamhorigheid uit te stralen. 

Wandelen vindt hij super leuk. Als je het tuig alleen al pakt, wordt hij dolenthousiast. Bij het naar buiten gaan trekt hij uit enthousiasme even aan de riem, maar verder loopt hij heel netjes aan de lijn. Wel wil hij graag overal snuffelen, maar daar is wandelen natuurlijk ook voor. Een half uur of drie kwartier is genoeg voor hem. Hoe leuk hij het ook vindt, enorme trektochten zou hem wat te ver gaan. Ballen vindt Cacau overigens ook erg leuk. Niet eindeloos, maar dagelijks 5 of 10 minuten achter tennisballen aan rennen, vindt hij geweldig. 

Van verkeer, fietsers e.d. is hij niet onder de indruk. Hij vervolgt gewoon zijn weg en kijkt niet op of om als er een auto langs hem raast. Van andere onbekende honden moet hij niet veel hebben. Grote honden of blaffende honden vindt hij wat spannend en dan zal hij zich zeker groot maken en terug blaffen. Aan sociale -liefst kleinere- honden kan hij prima wennen en mee omgaan. Interactie met honden hoeft van hem echter niet. Hij trekt erg naar mensen toe en tussen de honden is hij wat meer op zichzelf. Met een hondenspeelweide doe je hem dus geen plezier. Met samen met de baas rondstruinen des te meer. 

We denken dat Cacau goed te trainen is. Hij doet graag iets met/voor zijn baas en is met voertjes erg makkelijk te motiveren. Maar je merkt wel aan hem dat hij niet gewend is om nieuwe dingen te leren. Hij blijft eerst even hangen in wat hij al kent en het duurt dan even voordat het kwartje valt en hij andere gedrag gaat uitproberen. Maar als het kwartje eenmaal is gevallen, leert hij heel snel. Dit zal met wat oefening alleen maar sneller gaan. In het gebied waar hij vandaan komt is het niet gebruikelijk om je hond commando’s aan te leren. Daar gooien ze de honden overdag gewoon naar buiten en laten ze ’s avonds weer binnen. Verder doen ze er niet veel mee. Dat merk je aan honden. Ze ontdekken vaak hier pas het principe van uitproberen wat er van je verwacht wordt en dan een koekje verdienen. 

Verder is slapen de grootste hobby van Cacau. Alle tijd dat je niet met hem bezig bent, ligt hij op zijn matras uitgebreid te slapen. Ook als we ’s ochtends beneden komen is hij nog in diepe slaap en rekt hij zich eerst (kwispelend) uitgebreid uit voordat hij ons komt begroeten. 

Cacau heeft geen enkele moeite met een paar uurtjes alleen zijn, hij sloopt niet en is perfect zindelijk. Bezoek ontvangen is geen enkel probleem en ook kinderen kunnen gerust over de vloer komen. 

We denken dat het jachtinstinct van Cacau niet erg sterk ontwikkeld is. Hij besteedt namelijk nauwelijks aandacht aan de wilde konijnen die aan de andere kant van het hek leven. Als hij tijdens de wandeling een vers spoor tegenkomt, volgt hij dat wel met veel enthousiasme. Daarom verwachten we dat hij in de toekomst wel los kan lopen, maar waarschijnlijk niet overal. 

Cacau zoekt iemand aan wiens voeten hij mag liggen en die hem regelmatig vertelt dat hij een brave hond is. Hij zal zijn taak als trouwe metgezel uiterst serieus nemen.