PREVENTIE
EN ZORG

Ticks in Ziggy's ears

Voorkomen is beter dan genezen

Natuurlijk willen we in ons hart het liefst elke shelterhond naar Nederland halen en er een fijn thuis voor zoeken. En natuurlijk willen we elke zieke hond genezen. Maar we weten ook dat dit niet altijd bijdraagt aan een duurzame oplossing. Uiteindelijk is voorkomen minstens zo belangrijk als genezen.

Verwaarlozing in Portugal

De medewerkers van het Portugese asiel waar wij mee samenwerken, worden vrijwel dagelijks geconfronteerd met nieuwe gevallen van verwaarlozing. Net als in veel andere Zuid en Oost Europese landen, is het in Portugal nog niet heel gebruikelijk om goed voor je huisdier te zorgen. Veel mensen laten hun honden zonder toezicht op straat lopen en zorgen er niet of nauwelijks voor. Geen castratie/sterilisatie, geen vaccinaties of parasietenbestrijding. Zelfs als een hond is aangereden, gaan veel mensen er niet mee naar de dierenarts. Ook komt het vaak voor dat mensen een puppy kopen, bijvoorbeeld als cadeautje voor de kinderen, en deze letterlijk op straat zetten als ze er genoeg van hebben.

Preventie binnen de lokale samenleving

Onze Portugese collega’s zitten continu tot over hun oren in het werk. Met slechts drie man, dragen ze de dagelijkse zorg voor gemiddeld 160 honden in de shelter. Desondanks maken ze altijd nog wat tijd vrij om voorlichting te geven op scholen, zodat hopelijk volgende generaties verantwoordelijker met hun huisdieren omgaan. Ook zijn ze actief in de lobby bij gemeentebestuurders en politici. Het is nuttig om nu voor verwaarloosde dieren te zorgen, maar het is nog veel nuttiger om te werken aan een samenleving zonder verwaarlozing. Om de kracht te behouden hiermee door te gaan, hebben ze onze hulp hard nodig.

Preventie in de shelter

In de zorg voor de zwerfhonden die in de shelter zijn opgenomen, ligt de nadruk zoveel mogelijk op preventie. Teken, muggen en zandvliegen brengen in mediterrane gebieden vervelende ziektes over zoals leishmaniose, ehrlichiose en hartworm. Onze Nederlandse dierenarts weet tot nu toe steeds weer met enorm veel korting partijen pipetten te bemachtigen die de honden beschermen tegen deze parasieten. De kosten hiervoor worden bijeengebracht door sponsors. Voor elke hond zoeken we een sponsor die voor een jaar de ziektepreventie betaalt. Klik hier voor meer informatie over het sponsorprogramma. Dankzij de sponsors en onze dierenarts is het gelukt om voor het eerst in de geschiedenis alle honden van de shelter te vaccineren, ontwormen en te behandelen met pipetten. Dit zal in de toekomst medische kosten uitsparen, het vergroot de kans op adoptie en betekent natuurlijk een enorme verbetering van het welzijn. Ook zetten wij groot in op castraties/sterilisaties. Dit jaar is onze dierenarts voor de derde keer met zijn team naar Portugal gegaan om zoveel mogelijk honden en katten te castreren/steriliseren. Dit voorkomt niet alleen ongewenste puppies en kittens, maar ook de verspreiding van seksueel overdraagbare aandoeningen en het verkleint de spanningen tussen de honden.

Zorg

Met alleen preventie kun je geen 160 honden verzorgen. In de shelter is ook altijd behoefte aan dekens, handdoeken, medicijnen en geld voor operaties van gewonde dieren. Goederen die wij inzamelen, brengt een bevriende Duitse stichting voor ons naar de shelter in Portugal.

Onderzoek

Stichting Perro&Co werkt mee aan een onderzoek van Universiteit Utrecht. Dr. Christine Piek, in Nederland de autoriteit op het gebied van Mediterrane ziektes, wil onderzoeken hoeveel geïmporteerde honden Leishmania hebben en op welk moment deze ziekte opspeelt. Zo kan de universiteit richtlijnen ontwikkelen voor de diagnose en behandeling van Leishmania. En dat is hard nodig, want veel Nederlandse dierenartsen hebben nog geen idee wat ze met deze ziekte aanmoeten. Een verkeerde diagnose en te laat ingezette behandeling kan desastreuze gevolgen hebben voor de hond. Daarom werken wij graag mee aan kennisontwikkeling.