Ter adoptie
Wie als eerste op de hoogte wil zijn van onze beschikbare honden of honden die naar Nederland zullen komen, doet er goed aan om ons te volgen op facebook en instagram. Pas als een hond twee weken of langer in het Nederlandse opvanggezin verblijft, maken we een advertentie en plaatsen deze op verhuisdieren.nl en op onze eigen website.
 
telma
Elke hond is er één

Enkel het adopteren van asielhonden is niet voldoende om de zwerfhondenproblematiek op te lossen. Daarom is adoptie ook geen hoofddoel van Stichting Perro&Co. Preventie en oplossingen ter plaatse vinden we veel belangrijker. Maar elke hond die een kil asielhok kan verruilen voor een liefdevol thuis, is er toch weer één.

Onze adoptieprocedure bestaat uit een telefonisch intakegesprek, een kennismaking met de hond, een huisbezoek bij de adoptant en na adoptie natuurlijk uit een nazorgtraject. 

 

Zorgvuldig en betrokken

Als stichting staan we voor zorgvuldigheid en betrokkenheid. We vinden het heel belangrijk dat een geadopteerde hond en de nieuwe eigenaar perfect bij elkaar passen en wederzijds een aanvulling zijn in elkaars leven.

Daarom vinden we het belangrijk dat de honden eerst in een opvanggezin in Nederland komen. Zo kunnen we de hond goed leren kennen en weten we ook beter hoe deze zich in een huiselijke omgeving gedraagt. Wie een hond op deze manier adopteert, kan de hond eerst (enkele malen) ontmoeten, de beslissing rustig overwegen en heeft veel informatie over de hond.

Pups kunnen juist beter rechtstreeks naar hun nieuwe eigenaar verhuizen. Als ze oud genoeg zijn om te reizen, zijn ze al 15 weken. De kostbare  socialisatieperiode die nog over is, moet zo goed mogelijk benut worden. 

tullin

We gaan met honden die net aankomen in Nederland altijd binnen enkele dagen naar MARKdierenarts. Die voert een standaard gezondheidscontrole uit en zet -indien nodig- behandeling in. Dit is niet alleen voor de honden belangrijk, maar zo heeft de adoptant ook maximale zekerheid over de gezondheid van de hond.

Bij adoptie sluiten we een contract. Hiermee wordt de adoptant de nieuwe eigenaar, op voorwaarde dat deze de hond goed verzorgt en niet doorverkoopt of weggeeft. Als er onverhoopt toch een nieuwe plek voor een hond gezocht moet worden, willen we betrokken worden bij de herplaatsing. We voelen ons verantwoordelijk voor elke hond die we naar Nederland halen en willen zeker weten dat het goed met ze gaat. 

podengo met operatiepakje
De kosten

Hoewel het om ‘overschot’ honden gaat, is het adopteren van een hond niet gratis. Doordat we als stichting op een zorgvuldige manier werken, maken we aardig wat kosten. Denk hierbij aan de vaccinaties volgens Europese regelgeving, internationaal paspoort, microchip, registratiekosten van het transport, registratiekosten van de chip, gezondheidscheck, bloedonderzoek naar mediterrane ziektes, de reis naar Nederland, behandeling tegen wormen, vlooien en andere parasieten en de sterilisatie of castratie. Lees hier meer over mediterrane ziektes.

Niet zelden moeten er ook extra medische kosten gemaakt worden, zoals bijvoorbeeld voor een gebitsanering, het operatief verwijderen van een tumor, aanvullend bloedonderzoek enzovoorts. Hoewel we een heel fijne samenwerking hebben met MARKdierenarts die voor asielhonden alleen de kostprijs rekent, kunnen de medische kosten soms behoorlijk oplopen. Als we medische problemen of ongemakken zien bij een opvanghond, laten we onderzoeken wat er aan de hand is en waar nodig zetten we behandeling in. We vinden het namelijk niet alleen belangrijk om goed voor de honden te zorgen, maar ook dat een adoptant een zo klein mogelijk risico heeft om geconfronteerd te worden met verrassingen. Met een adoptiebedrag van €450 per hond komen we over het algemeen in totaal aan het eind van het jaar op ongeveer nul uit.

boike
Nazorg

Ook na adoptie blijven we betrokken en zullen we de adoptant bijstaan als het soms lastig is. Sommige honden zullen zich probleemloos aanpassen aan hun nieuwe leven, anderen zullen misschien wat meer aandacht en tijd nodig hebben.

Elke adoptant wordt gekoppeld aan een adoptiebuddy. Dit is een vrijwilliger met veel kennis en ervaring die je zo lang als nodig bijstaat. Waar nodig kunnen we de hulp inroepen van een gedragstherapeut. 

Voor adoptie sturen we geïnteresseerden alvast een document met tips bij adoptie. Zo ben je goed voorbereid.