Teko-gereserveerd

Teko is in het Portugese asiel ingeleverd door een eigenaar die teveel honden had en hier klachten over kreeg. Onder druk van de gemeente heeft hij er enkele moeten wegdoen. 

We merken aan Teko dat hij een huis gewend is, want binnen voelt hij zich prima op zijn gemak, ook met de andere honden in huis. We denken echter niet dat hij veel geleerd en meegemaakt heeft. Hij lijkt geen trauma’s te hebben, maar is gewoon nog niet zoveel gewend. Op straat wandelen vond hij in het begin nog wat spannend, maar als snel begon hij te genieten van de wandelingetjes. Wat hij wel nog steeds echt spannend vindt, is op straat andere honden tegenkomen. Dat gaat met de nodige training nu na een paar weken al veel beter, maar die training zal zeker nog enkele maanden of langer voortgezet moeten worden. Het is belangrijk dat zijn nieuwe baas hem hierin goed leiding kan geven, signalen en lichaamstaal van de hond voldoende kan lezen en de training serieus neemt. Anders zou zijn gedrag naar honden op straat een verkeerde kant op kunnen gaan. 

Teko is zindelijk, blaft weinig, is vrij rustig, kan (met andere honden) prima een paar uurtjes alleen thuis zijn en kan uitstekend opschieten met de andere honden in huis. Hij sloopt in huis in principe niks, behalve dan sloffen en slippers. Dat ziet hij als speelgoed en het is natuurlijk wel een pubertje. 

De kat vindt hij nog spannend, dus hoe hij daar in de toekomst mee om zal gaan is gedeeltelijk afhankelijk van de reactie van de kat en van de begeleiding van de baas. Bij een kat die wegrent, zou hij waarschijnlijk de neiging hebben er achteraan te gaan. 

We hebben niet de indruk dat hij sterk jachtinstinct heeft, maar hij vindt het op straat wel leuk om vogels op te jagen. Als ze dan eenmaal opgevlogen zijn, is zijn interesse weg.  

Kinderen vindt hij te druk en eng, dus we plaatsen hem niet met kinderen onder de 15 a 16 jaar. Als er af en toe kinderen over de vloer komen en als die hem met rust laten, hoeft dat echter geen enkel probleem te zijn. 

Teko vindt het gezellig om bij je te liggen, maar zoekt dit (nog) niet altijd uit zichzelf op. Als je hem oppakt en bij je op de bank zet, zal hij zich lekker tegen je aan nestelen en in slaap vallen. Tegen de andere honden aan liggen vindt hij ook gezellig. 

We plaatsen Teko graag bij een andere (stabiele) hond, omdat we merken dat hij hier heel veel steun aan heeft en erg naar honden toetrekt. 

Teko is onderzocht door onze eigen Nederlandse dierenarts, gecastreerd, heeft bloedonderzoek gehad (filaria, leishmania en ehrlichia) en is volledig gezond bevonden. Teko weegt ongeveer 5 kilo en is ongeveer het formaat van een flinke kat. 

Over adoptie:

Als stichting staan we voor zorgvuldigheid, betrokkenheid en kleinschaligheid. We vinden het heel belangrijk dat een geadopteerde hond en de nieuwe eigenaar perfect bij elkaar passen. Daarom komt de hond eerst in een opvanggezin in Nederland. Op deze manier leren we de hond goed kennen en kunnen we geïnteresseerde adoptanten veel informatie geven over de hond. De geïnteresseerde kan de hond ontmoeten, laten kennismaken met eventuele andere huisdieren en de beslissing rustig overwegen. 

Ook na adoptie blijven we betrokken en zullen we de adoptant bijstaan als het soms lastig is. Sommige honden zullen zich probleemloos aanpassen aan hun nieuwe leven, anderen zullen misschien wat meer aandacht en tijd nodig hebben. Waar nodig kunnen we de hulp inroepen van een gedragstherapeut. Elke hond wordt direct na aankomst in Nederland bekeken door een dierenarts en indien nodig behandeld. Ook wordt er bloed afgenomen en dit wordt onderzocht op de aanwezigheid van mediterrane ziektes. Zo heeft de adoptant de maximaal haalbare zekerheid over de gezondheid van de hond. Doordat we kleinschalig werken, kunnen we op deze zorgvuldige en betrokken manier honden plaatsen. De honden die via onze stichting naar Nederland komen, nemen deel aan een onderzoek van de Universiteit Utrecht. Ze onderzoeken hoeveel honden uit mediterraan gebied ziektes met zich meedragen en hoe deze ziektes zich ontwikkelen. Aan de hand daarvan kunnen ze een behandelprotocol voor Nederlandse dierenartsen schrijven. Dat vinden we hard nodig, want er zijn nog steeds dierenartsen die mediterrane ziektes over het hoofd zien, met een te laat ingezette behandeling tot gevolg. Adopteer je via ons een hond, dan zul je daarmee na 9 maanden nog een keer naar Universiteit Utrecht moeten voor de laatste fase van het onderzoek. Het voordeel daarvan is, dat je niet alleen bijdraagt aan de wetenschap, maar ook het onderzoek gratis krijgt en een maximaal haalbare zekerheid hebt over de gezondheid van je hond. 

Heb je interesse in een hond van onze stichting? Stuur ons dan een mailtje met wat informatie of bel ons op.  Heb je na dit telefoongesprek nog steeds interesse? Dan kun je een afspraak maken om de hond te ontmoeten. Voordat de hond geadopteerd wordt, gaan we altijd eerst een keer op bezoek bij de adoptant. Bij adoptie sluiten we een adoptiecontract. De belangrijkste voorwaarden daarin zijn dat de adoptant goed voor de hond moet zorgen, deze niet zonder inspraak van de stichting aan anderen mag geven of doorverkopen en (in geval van een pup) de hond moet laten steriliseren/castreren zodra dit medisch verantwoord is. Als de hond niet bij de adoptant kan blijven, willen we als stichting altijd in de gelegenheid gesteld worden de hond terug te nemen. 

De adoptiekosten bedragen €395. Zonder deze bijdrage is het niet mogelijk om honden zo grondig onderzocht en ‘opgelapt’ ter adoptie aan te bieden. Hoewel we een heel fijne samenwerking hebben met een dierenarts die alleen de kostprijs aan ons rekent, kunnen de medische kosten soms behoorlijk oplopen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan operaties, het verwijderen en onderzoeken van een verdacht bultje, een gebitssanering, een röntgenfoto bij kreupelheid, aanvullende bloedonderzoeken, medicatie en speciaal voer bij een darminfectie etc etc. Als we medische problemen of ongemakken zien bij een opvanghond, gaan we door met onderzoek tot we een diagnose hebben en waar nodig zetten we behandeling in. We vinden het namelijk niet alleen belangrijk om goed voor de honden te zorgen, maar ook dat een adoptant een zo klein mogelijk risico heeft om geconfronteerd te worden met verrassingen. 

In het adoptiebedrag zit inbegrepen: vaccinaties volgens Europese regelgeving, internationaal paspoort, microchip, een dubbele gezondheidscheck door een Portugese en een Nederlandse dierenarts, bloedonderzoek naar mediterrane ziektes, de reis naar Nederland, behandeling tegen wormen, vlooien en andere parasieten en (als de leeftijd van de hond dit toelaat) ook de sterilisatie/castratie.