Shiva-gereserveerd

Shiva heet officieel Diva, maar die naam vinden we niet bij haar passen. Daarvoor is ze veel te stilletjes en bescheiden. Ze is wel vrij zelfverzekerd en ontspannen. Het lijkt alsof ze gewend is om in een huis te wonen. De bank, zachte dekentjes en veel knuffelen vindt ze heerlijk. Ze heeft maar een dun velletje, dus als het koud is wil ze graag een jasje aan. Naar andere honden is ze sociaal en zelfverzekerd. Bij een eerste kennismaking met een hond kan ze wat dominant overkomen, maar dat trekt snel bij en ze is zeker niet agressief. 

Hoewel het een rustige hond is, begint ze ook wel aanstalten te maken om met sommige andere honden te spelen en wil ze af en toe wel even een sprintje trekken. Ook houdt ze echt wel van een stevige wandeling. We denken dat ze op den duur wel op sommige plaatsen los kan lopen, want haar jachtinstinct is niet heel sterk. Verder wil ze graag gewoon lekker bij je zijn en heel veel geaaid worden. 

We merken wel dat Shiva een echte Portugese Podengo is. Ze wil echt wel dat haar baas tevreden over haar is, maar dat neemt niet weg dat ze sommige dingen gewoon op haar eigen manier wil doen. Een puppyhekje in de tuin, omdat we de opvanghonden niet in dat deel van de tuin willen hebben? Dat bepaalt ze zelf wel. Geen idee hoe ze het doet, maar ze staat elke keer weer aan de andere kant van het hekje. Daar doet ze niks stouts, maar ze wil daar gewoon even kijken. Ook vindt ze het heel normaal om op het aanrecht te gaan zitten om goed uit het raam te kunnen kijken. Ze kan nog van alles leren en wil niets liever dan iemands trouwe metgezel zijn, maar dit is ook wel het type hond dat je ook een beetje in haar waarde moet laten. 

Het is belangrijk dat ze geadopteerd wordt door iemand die geen last heeft van woede-uitbarstingen of een opvliegend karakter, want ze is echt oprecht bang als iemand zijn stem verheft. Als een van de andere honden streng toegesproken wordt, trekt ze zich terug in het kleinste hoekje. We kunnen dus wel raden dat ze wat nare dingen heeft meegemaakt in het verleden. Verder is ze overigens niet angstig aangelegd. 

Omdat ze van rust houdt, plaatsen we haar niet met kinderen. Als er af en toe kinderen op visite komen die haar met rust laten, hoeft dat echter geen enkel probleem te zijn. Hoe ze met katten is, weten we niet.

Shiva is in maart 2018 gered uit een plek die de vrijwilligers van het asiel ‘het horror huis’ noemden. Een zogenaamde opvang met hokken vol verwaarloosde en zwaar vervuilde dieren. Ze zijn door de politie onteigend en bij verschillende stichtingen ondergebracht. Dertien ervan kwamen in Guadi, het Portugese asiel waar wij mee samenwerken. Sommige honden waren erg bang, maar andere honden waren verrassend normaal en vriendelijk. Daar is Shiva er een van. Haar huidige leeftijd is geschat op 8 jaar. Dat is niet de leeftijd waar veel adoptanten naar op zoek zijn, maar we vinden dat ze een kans verdient. Na een rotleven heeft ze alweer twee jaar in het asiel gezeten en al die tijd is ze overgeslagen. Ze viel gewoon niet op in het asiel. Ze is niet oud, niet jong, niet groot, niet klein…. ze is gewoon een lieve brave hond. Wie bewijst haar dat het leven ook voor haar een gouden randje kan hebben?

Algemene info stichting:

Als stichting staan we voor zorgvuldigheid, betrokkenheid en kleinschaligheid. We vinden het heel belangrijk dat een geadopteerde hond en de nieuwe eigenaar perfect bij elkaar passen. Daarom komt de hond eerst in een opvanggezin in Nederland. Op deze manier leren we de hond goed kennen en kunnen we geïnteresseerde adoptanten veel informatie geven over de hond. De geïnteresseerde kan de hond ontmoeten, laten kennismaken met eventuele andere huisdieren en de beslissing rustig overwegen. 

Ook na adoptie blijven we betrokken en zullen we de adoptant bijstaan als het soms lastig is. Sommige honden zullen zich probleemloos aanpassen aan hun nieuwe leven, anderen zullen misschien wat meer aandacht en tijd nodig hebben. Waar nodig kunnen we de hulp inroepen van een gedragstherapeut. Elke hond wordt direct na aankomst in Nederland bekeken door een dierenarts en indien nodig behandeld. Ook wordt er bloed afgenomen en dit wordt onderzocht op de aanwezigheid van mediterrane ziektes. Zo heeft de adoptant de maximaal haalbare zekerheid over de gezondheid van de hond. Doordat we kleinschalig werken, kunnen we op deze zorgvuldige en betrokken manier honden plaatsen. De honden die via onze stichting naar Nederland komen, nemen deel aan een onderzoek van de Universiteit Utrecht. Ze onderzoeken hoeveel honden uit mediterraan gebied ziektes met zich meedragen en hoe deze ziektes zich ontwikkelen. Aan de hand daarvan kunnen ze een behandelprotocol voor Nederlandse dierenartsen schrijven. Dat vinden we hard nodig, want er zijn nog steeds dierenartsen die mediterrane ziektes over het hoofd zien, met een te laat ingezette behandeling tot gevolg. Adopteer je via ons een hond, dan zul je daarmee na 9 maanden nog een keer naar Universiteit Utrecht moeten voor de laatste fase van het onderzoek. Het voordeel daarvan is, dat je niet alleen bijdraagt aan de wetenschap, maar ook het onderzoek gratis krijgt en een maximaal haalbare zekerheid hebt over de gezondheid van je hond. 

Heb je interesse in een hond van onze stichting? Stuur ons dan een mailtje met wat informatie of bel ons op.  Heb je na dit telefoongesprek nog steeds interesse? Dan kun je een afspraak maken om de hond te ontmoeten. Voordat de hond geadopteerd wordt, gaan we altijd eerst een keer op bezoek bij de adoptant. Bij adoptie sluiten we een adoptiecontract. De belangrijkste voorwaarden daarin zijn dat de adoptant goed voor de hond moet zorgen, deze niet zonder inspraak van de stichting aan anderen mag geven of doorverkopen en (in geval van een pup) de hond moet laten steriliseren/castreren zodra dit medisch verantwoord is. Als de hond niet bij de adoptant kan blijven, willen we als stichting altijd in de gelegenheid gesteld worden de hond terug te nemen. 

De adoptiekosten bedragen €345. Daarnaast vragen we een bijdrage van €50 aan het medisch noodfonds van de stichting. Zonder deze bijdrage is het niet mogelijk om honden zo grondig onderzocht en ‘opgelapt’ ter adoptie aan te bieden. Hoewel we een heel fijne samenwerking hebben met een dierenarts die alleen de kostprijs aan ons rekent, kunnen de medische kosten soms behoorlijk oplopen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan operaties, het verwijderen en onderzoeken van een verdacht bultje, een gebitssanering, een röntgenfoto bij kreupelheid, aanvullende bloedonderzoeken, medicatie en speciaal voer bij een darminfectie etc etc. Als we medische problemen of ongemakken zien bij een opvanghond, gaan we door met onderzoek tot we een diagnose hebben en waar nodig zetten we behandeling in. We vinden het namelijk niet alleen belangrijk om goed voor de honden te zorgen, maar ook dat een adoptant een zo klein mogelijk risico heeft om geconfronteerd te worden met verrassingen. 

In het adoptiebedrag zit inbegrepen: vaccinaties volgens Europese regelgeving, internationaal paspoort, microchip, een dubbele gezondheidscheck door een Portugese en een Nederlandse dierenarts, bloedonderzoek naar mediterrane ziektes, de reis naar Nederland, behandeling tegen wormen, vlooien en andere parasieten en (als de leeftijd van de hond dit toelaat) ook de sterilisatie/castratie.