Luciana-gereserveerd

Luciana kwam in april 2018 in het Portugese asiel en was toen twee jaar oud. Ze heeft dus al meer tijd van haar leven doorgebracht in een hok dan er buiten. Toch past Luciana zich erg snel en gemakkelijk aan het leven in haar Nederlandse gastgezin aan.

Het is nogal wat: van een leven dat elke dag hetzelfde is, dag in dag uit in hetzelfde hok, en dan opeens in een huis, in een wijk, aan de riem wandelen in een park… Natuurlijk keek ze de eerste dag even haar ogen uit. Bussen, brommers, fietsers, druk verkeer. Maar al binnen een paar dagen keek ze nergens meer naar om. Het lijkt alsof ze niet anders gewend is en ze geniet met volle teugen. Ze heeft zelfs al geoefend met naast de fiets meelopen!

Ze is heel aanhankelijk en leergierig. Zodra ze weet wat wel en niet mag in huis, gedraagt ze zich daar ook naar. Ze is in huis heel braaf en rustig. Ze was al vanaf het eerste moment zindelijk, steelt niet, bedelt niet, sloopt niet, blaft niet. Als het buiten lekker weer is, gaat ze in de tuin liggen en anders gewoon in haar mand. Ze houdt erg van geaaid worden en kan daarin ook wel wat opdringerig of claimend zijn. Als je dat consequent niet toestaat, legt ze zich daar ook gemakkelijk bij neer.

Ze heeft kleine kinderen ontmoet en die konden haar zonder problemen aaien. Af en toe kinderen op bezoek hoeft dus geen probleem te zijn, maar toch vinden we het niet het type hond dat geschikt is voor een gezin met kinderen.

Een goede wandeling is wel aan Luciana besteed. Ze gaat dan niet veel lopen hollen of druk doen, maar stapt lekker door, snuffelt regelmatig even en slaat de markeringsplasjes zeker niet over. Als je haar goed leiding geeft, kan ze ook netjes naast je lopen als dat nodig is en even wachten als ze aan het eind van de riem komt.

Luciana is vanuit het asiel gewend om met honden om te gaan, dus in principe is ze sociaal. We merken wel dat ze soms de neiging heeft om jaloers te zijn en honden bij haar baas weg te jagen, maar dat ligt ook erg aan de houding van jou als baas. Geef je haar te weinig leiding, dan kan ze wat bazig worden, vooral naar andere honden. Ben je duidelijk en consequent? Dan toont ze zich helemaal niet dominant naar honden en wil ze alleen maar spelen.

Alleen zijn zal nog wat verder opgebouwd moeten worden. Ze is nu af en toe een half uurtje alleen en dat gaat prima. We verwachten op dit punt geen problemen. Op katten reageert ze niet echt, maar we weten niet hoe dat is als ze ermee samenleeft. Met andere honden samenleven, lijkt ons geen aanrader en kan alleen als je duidelijk de leiding hebt.

Luciana heeft door omstandigheden in twee verschillende opvanggezinnen gewoond. We zien heel duidelijk het verschil in haar gedrag bij het ene opvanggezin en het andere. De eerste was heel lief en verzorgend. Toen was Luciana naar andere honden erg jaloers , behoorlijk dominant en opdringerig. Het volgende opvanggezin is meer het ‘no-nonsense’ type en op een vriendelijke manier heel duidelijk. Daar is Luciana van de ene op de andere dag een mak lammetje dat niet meer aan de riem trekt en zich niet meer vervelend gedraagt naar andere honden. Nu kunnen er ook gewoon honden op bezoek komen.

We zoeken dus voor haar iemand die van nature duidelijke leiding biedt. Ervaring met honden is een pré, maar je uitstraling en karakter is belangrijker. Als je geen ervaring met honden hebt, moet je natuurlijk wel bereid zijn je te verdiepen in hondengedrag, bijvoorbeeld met hulp van een hondenschool of gedragstherapeut. Luciana heeft een voorkeur voor mannen, maar een vrouw die haar mannetje staat is ook prima.