Jet (gereserveerd)

Jet: 5 jaar oud, herkomst: Roemenie.

Jet is een hond voor gevorderden. Wie ervaren is met honden, zonder moeite de rol van roeddelleider vervult, van trainen houdt en een super loyale, aanhankelijke en bijzondere hond zoekt, nodigen we zeker uit te reageren. 

Jet is in Roemenië door hondenvangers gevangen en naar het gemeenteasiel gebracht. Waarschijnlijk heeft ze haar hele leven op straat overleefd en dat heeft zijn sporen nagelaten. Niet alleen lichamelijk, maar ook in haar gedrag. Ze mist een deel van haar staart, mist een half oor en heeft littekens op haar snuit. Waarschijnlijk zouden er boeken vol geschreven kunnen worden over wat ze allemaal heeft meegemaakt. 

Wij zijn erg onder de indruk van Jet. Ze is niet groot (ongeveer 55 cm), maar het is een majestueuze hond. Ze heeft de rust en het zelfvertrouwen van een hond die alles al gezien heeft, heeft een vierkante kop als van een beer, stevige botten en spieren en is super lief en aanhankelijk. Ze is het leven in een huis met mensen nog niet gewend en kent uiteraard geen commando’s, maar ze spreekt uitstekend ‘hondentaal’. Het is een ruwe diamant.

Jet kan nog maar nauwelijks geloven dat ze elke dag gratis en voor niks voldoende eten krijgt. De eerste week werd ze totaal wild als er eten in de buurt was. Inmiddels hebben we haar door training redelijk in het gareel, maar ze heeft nog steeds veel stress rondom eten. Dat is ook niet zo raar, want dit is in haar leven natuurlijk altijd een kwestie van leven of dood geweest. 

Het zal nog aardig wat tijd en oefening kosten voordat ze zich op dit vlak helemaal als een normale huishond gedraagt. Op dit moment is het nog nodig dat Jet in een andere ruimte verblijft op het moment dat er eten op tafel komt. We verwachten dat dit uiteindelijk goed kan komen, want ze heeft totaal geen agressie in zich (zelfs niet als het om eten gaat!) en laat nu al zien dat ze wel degelijk zelfbeheersing heeft en de baas wil respecteren. Ook blijkt dat ze heel goed te trainen is. Ze is echt bizar slim en pikt alles super snel op. 

Ondanks dat ze heel goed omgaat met honden, denken we dat ze beter af is als enige hond. Dit vanwege het gevoel van concurrentie omtrent eten dat aangewakkerd wordt door de aanwezigheid van andere honden. Hetzelfde geldt naar onze verwachting voor katten. 

We verwachten dat Jet in principe betrouwbaar is met kinderen, maar door haar focus op eten plaatsen we haar niet in een gezin. Ze zal eten, al is het maar een kruimeltje, zeker afpakken van een ieder die onvoldoende overwicht heeft. Dat zou in het dagelijks leven teveel stressvolle situaties opleveren. Af en toe kinderen over de vloer krijgen zou waarschijnlijk geen probleem zijn.

Jet vindt het heerlijk om geknuffeld te worden, lekker tegen je aan te hangen op de bank of bij je in de buurt te liggen als je bezig bent. Ze is ontzettend aanhankelijk en van aaien kan ze geen genoeg krijgen. Naar vreemden is ze soms de eerste paar seconden een beetje terughoudend, maar dan gaat ze er naartoe om geaaid te worden. Gezien haar verleden, zou later nog kunnen blijken dat ze een bepaald type persoon niet leuk vindt. 

Momenteel geniet Jet meer van binnen zijn dan van buiten zijn. Een boswandeling vindt ze een totaal nutteloos tijdverdrijf, als je ook lekker warm en droog op de bank kan liggen. Ze heeft altijd gebrek gehad aan onderdak, comfort, warmte en veiligheid, dus dat wil ze nu natuurlijk even goed inhalen. 

Als het buiten lekker weer is en ze net haar buikje vol gegeten heeft, wil ze weleens lollig doen met een tennisbal of met een andere hond spelen. Verder is ze vooral rustig. Ze kan hier goed een paar uurtjes alleen zijn, sloopt niet en is zindelijk. Wat betreft haar toekomstige woonomgeving, denken we dat het belangrijk is dat er bij de dagelijkse wandelingen niet steeds overal uitdagingen op het vlak van eten zijn. Een stad met terrassen etc zou echt lastig zijn. 

Als de andere honden gaan blaffen, blaft ze soms mee. Ook als ze het tijd vindt om eten te krijgen, blaft ze weleens. Verder hoor je haar bijna nooit. Toch zou het ons niet verbazen als ze wel degelijk verdedigingsinstinct heeft. 

We gunnen Jet een stabiele consequente baas bij wie ze kan gaan leren dat ze alle zorgen en verantwoordelijkheden uit handen mag geven. Jet is gewend haar wil door te drijven en zal dat in het begin blijven proberen. Daarom moet je wel stevig in je schoenen staan en bereid zijn veel tijd, geduld en energie aan training te besteden. Wie haar respect eenmaal verdiend heeft, zal er een super gehoorzame trouwe hond aan hebben. 

zie onze facebook en instagram voor filmpjes