Java en Dalila

Dalila (de kortharige) en Java (de langharige) zijn onafscheidelijk. Ze zijn samen in de Portugese shelter ingeleverd, omdat hun eigenaresse opgenomen moest worden en de buurvrouw er geen zin meer in had om voor ze te zorgen. Vanaf het moment dat de buurvrouw hen daar achterliet, waren ze in paniek. Ze hebben uiteindelijk nog twee maanden in de shelter gezeten, maar met name Java kon er niet wennen. Java trok zich terug onder haar afdakje en kwam er bijna niet meer onderuit. Het is ook geen plek voor zulke oudjes. Het is er koud, er is weinig comfort en slechts beperkte zorg en aandacht. 

Stichtingen in Duitsland, Nederland en België hebben hun uiterste best gedaan om een adoptant voor hen te vinden, maar dat is niet gelukt. Intussen begint het in Portugal ook kouder en regenachtiger te worden en wordt de shelter een nog ellendigere plek. Dankzij crowdfunding hebben we Java en Dalila naar Nederland kunnen laten komen en hebben we ze zelf tijdelijk in opvang genomen. Pas hier hebben we ontdekt dat het echt geen optie is om ze apart te plaatsen. Ze functioneren samen als een symbiotisch geheel. Samen zijn ze één en apart van elkaar blijft er niks van over. 

Dalila is de bijdehandste van de twee. Ze is vrolijk en lekker zelfverzekerd. Ze is dol op aandacht en knuffelen en een echte allemansvriend. Het is een ontzettend lief aandoenlijk en grappig hondje. Ze heeft wel een eigen willetje en heeft de neiging te gaan blaffen als er niet snel genoeg aan haar wensen voldaan wordt. Doordat ze doof is, kan dat blaffen vrij intense proporties aannemen. We hebben de indruk dat dit minder wordt nu ze wat meer begint te wennen en we verwachten dat het tot een minimum beperkt wordt, als ze eenmaal haar draai gevonden heeft en de nieuwe routine kent. 

Als ze slaapt, is ze onverstoorbaar en merk je soms uren niet eens dat ze er is. Maar als ze wakker wordt, wil ze onmiddellijk iemand zien. Daarom zoeken we voor Dalila en Java geduldige en tolerantie mensen die altijd thuis zijn. Even boodschappen doen moet natuurlijk kunnen, maar dan kun je beter geen buren hebben. Als Dalila wakker wordt terwijl je er niet bent, heb je namelijk kans dat ze gaat staan blaffen tot je terug bent. 

Een eigen tuin waar ze hun behoefte mogen doen, is erg handig. Met name Java kan haar plasje namelijk niet heel lang ophouden en moet regelmatig even naar buiten. 

Dalila is duidelijk een stukje ouder dan Java, is stokdoof en heeft bovendien meerdere knobbeltjes en bultjes op haar lichaam. We laten haar daarvoor binnen enkele dagen door de dierenarts onderzoeken, maar we gaan er vanuit dat operaties op haar leeftijd niet nuttig en wenselijk zijn. Ze heeft gewoon een fijn plekje nodig om nog even gelukkig te zijn voor de tijd die ze nog heeft. In die tussentijd kan Java vertrouwen opbouwen in haar nieuwe omgeving, zodat het een niet al te grote klap is voor haar als Dalila wegvalt.

Java is wat stiller en meer op de achtergrond dan Dalila. Ze lijkt te weten dat Dalila doof is en zorgt goed voor haar. Als Dalila te ver achterblijft, haalt ze haar op en als Dalila slaapt, blijft ze ernaast liggen opletten. Ondanks dat Java jonger en vitaler is, heeft Dalila de leiding. Java weet zich niet zo goed raad zonder Dalila. Dan is ze met name naar mensen veel onzekerder en terughoudender dan wanneer Dalila erbij is. Java is wat stram en echt niet jong meer, maar wel vitaal en gezond. Als Java mensen eenmaal kent, is ze heel aanhankelijk en baasgericht. 

Beide honden zijn sociaal naar honden, vriendelijk naar mensen en (voor zover we hebben kunnen zien) prima met katten. 

Beide honden hebben hartworm, waarvoor ze binnenkort behandeld worden.  

We geven uit principe honden nooit gratis weg, maar gezien hun leeftijd en beperkte kansen voor adoptie, is er uiteraard wel een aangepast adoptiebedrag. 

Voor deze honden zoeken we nog sponsors die bijdragen in de kosten van hun opvang en medische behandeling (vooralsnog alleen hartworm). Het opvangen van een hond kost gemiddeld €50 per maand per hond, medische kosten komen hier bovenop.