Enia (gereserveerd)

Enia werd samen met haar zusjes in een papieren zak bij het vuilnis gevonden in Portugal. Gelukkig werden ze gevonden en zijn ze door vrijwilligers van het Portugese asiel met de fles grootgebracht. Inmiddels zijn ze alweer 8 maanden oud. Sommigen zijn geadopteerd in Duitsland, sommige zitten nog in het asiel en Enia is in een opvanggezin in Nederland.

Enia is een lieve aanhankelijke pup die in haar korte leven al heel veel aandacht tekort is gekomen. Dat wil ze het liefst allemaal tegelijk inhalen en dan struikelt ze bijna over haar lange poten. Elke keer als je de kamer binnenkomt wil ze spelen, knuffelen, rennen en dat dan het liefst allemaal tegelijk. Na een tijdje wordt ze rustiger en kan ze lekker bij je op de bank liggen of in de tuin snuffelen. 

Enia is zo’n 60 a 65 cm hoog en zal ook niet heel veel meer in de hoogte groeien. Ze zal nog wat breder worden, maar het blijft een ranke hond met lange poten. Ze is prachtig om te zien met haar slanke soepele lijf en wolvenkleur. 

Enia is nog vrij angstig voor dingen die ze niet kent (verkeer), maar toch ook nieuwsgierig. Voor pups is het normaal dat ze angstfases hebben, maar het is natuurlijk ook zo dat Enia nog niks gewend is. Ze komt nu voor het eerst in de bewoonde wereld en dat is best overdonderend. Gelukkig is ze wel nieuwsgierig en gaat ze de dingen die ze eng vindt wel onderzoeken. Wij zijn ervan overtuigd dat ze over haar angsten heen zal groeien, maar het is wel heel belangrijk dat ze hier goed in begeleid wordt. Dat betekent dat ze niet overvoerd mag worden met prikkels en voldoende tijd krijgt om de prikkels te verwerken. Stapje voor stapje steeds een klein beetje buiten haar comfort zone en dan op tijd weer terug om bij te komen. Voor mensen en andere honden is ze overigens niet bang. 

Enia is zindelijk en kan (met andere honden) prima even alleen zijn. In het asiel leren ze in feite dat ze hun eigen ‘nest’ moeten bevuilen. Toch was Enia binnen een paar dagen zindelijk en doet ze van nature haar behoefte liever buiten. In haar opvanggezin woont ze in een heel rustige landelijke omgeving. In een omgeving met meer prikkels en verkeer, kan het in het begin lastig zijn om haar buiten te laten plassen. Daarom zoeken we mensen die een tuin hebben. Dan kan ze in het begin veilig in haar eigen tuin plassen en op haar eigen tempo de wereld verkennen. 

Bij dit type kruising is wel te verwachten dat ze nog wat waaksheid zal ontwikkelen, maar daar zien we nu nog niet veel van terug. Ook jachtinstinct zien we hier niet. Daarvan verwachten we dat ze dit niet of nauwelijks zal gaan ontwikkelen. In Portugal worden dit type kruisingen vaak als erfhond gebruikt, maar ze zijn graag onder de mensen en kunnen ook juist uitstekend als huishond gehouden worden. 

Wie de tijd en het geduld heeft om Enia alles te leren, zal er een geweldige vrolijke lieve aanhankelijke hond aan hebben.